Nieuwsbrief december 2023

Beste clubleden

December 2023 was niet de beste maand voor Atlantic Boules. In de geschiedenis van de club is het niet eerder voorgekomen dat een afvaardiging van het bestuur en een aantal clubleden twee keer een uitvaart van een clublid moesten bezoeken. Ingrid de Vries-Bruinsma overleed op 29 november en hoewel zij samen met Eric nog niet zo heel lang lid was van de club, zal zij door degenen die haar gekend hebben niet worden vergeten. Jan Brouwer was bij vele leden geen onbekende. Zolang als het kon kwam hij vrijwel elke speelmiddag langs het speelveld rijden en dronk hij gezellig een kop koffie of iets anders mee in de pauze. Jan overleed op 6 december. In het laatste gesprek dat Simon bij Jan thuis had zei hij het volgende: “Ik had graag persoonlijk afscheid genomen op een speelmiddag, maar dat zat er niet meer in. Ik heb een mooie tijd gehad bij Atlantic Boules. De mensen waren altijd vriendelijk en belangstellend. Ik had graag meer willen spelen, maar helaas. Het zij zo.“
Zowel Ingrid als Jan waren al geruime tijd ziek en zij hebben in overleg met hun geliefden zelf de keuze kunnen maken met betrekking tot het moment van hun overlijden.
Wij wensen Eric en Elly en andere nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Op herhaling
Op donderdagavond 29 februari 2024 om 19.00 uur gaat een aantal clubleden een opfriscursus doen. Dit betreft het gebruik van de bij de club aanwezige AED, in ons clubhuis. De mensen die in het voorjaar van 2023 hebben meegedaan aan de AED-training hebben hier persoonlijk bericht over gehad. Dit betekent wel dat het clubhuis die avond niet of beperkt beschikbaar zal zijn voor de boulers.

Licentie 2024
Als het goed is hebben alle mensen die in 2023 lid zijn geworden van de club een geplastificeerde licentie ontvangen, alsmede alle leden die te kennen hadden gegeven dat ze een geplastificeerd exemplaar wilden hebben.
Voor alle duidelijkheid: u heeft dit niet nodig, ook niet als u wedstrijden speelt, aangezien het ook mogelijk is dan de digitale licentie te laten zien die ieder lid via de bond heeft. U hebt daarvoor wel de NJBB Scanapp nodig.
Wilt u een geprinte versie van de licentie hebben, mail of whats-app dan een bericht met uw wens naar de secretaris.

Wij wensen alle leden en hun familie hele fijne kerstdagen en een gelukkig, sportief, maar bovenal een gezond 2024 toe

Namens het bestuur,
Roel Mooibroek

Nieuws van de wedstrijdcommissie

Wat geweest is

25 November Sinterklaas toernooi

Vanmorgen leek het nog even onzeker of het Sinterklaas toernooi zou kunnen doorgaan, maar nadat wedstrijdleider Johan Mulder alle deelnemers had ingeschreven en nadat hij het gedicht van Sinterklaas had voorgelezen konden de 28 deelnemers beginnen aan hun drie partijen op tijd.

Nadat alle wedstrijden waren gespeeld en Johan de standen had uitgerekend maakte hij wederom op rijm de winnaars van het toernooi bekend. Als eerste mocht Karin van Himst iets uitzoeken van de prijzentafel met 3 +26 was zij de beste. Daarna volgden: Martin Fennema met 3 +23, Roel Mooibroek met 3 +18, Cees de Wit met 3 +16, Simon Rintjema met 3 +5, Marja Mulder met 2 +24, Jan Schurink met 2 +17, Marianne Schurink met 2 +11, Jaap Rozekrans met 2 +10, Cor Kuiper met 2 +9, Dien Doesburg met 2 +8, Rinus Dragstra met 2 +7, de beste met 1 gewonnen partij was Nicky van Kreel met 1 +_0 en ten slotte de beste met 0 gewonnen partijen Frans de Boer.

Toen was de prijzentafel leeg en sloot Johan de dag af. Nadat Roel hem en de mensen die ons de hele dag hadden voorzien van een natje en een droogje, Wim Santhuizen en Ivonne Mooibroek, had bedankt gingen de meeste deelnemers richting huis en toen herinnerde Marja Johan eraan dat hij nog iets zou uitdelen. Er is getracht iedereen weer binnen te krijgen om nog een pakje heerlijke speculaasjes te ontvangen. Mochten er mensen zijn die toch al weg waren kunnen ze dat even melden zodat ze alsnog een pakje kunnen krijgen. Het was een mooie (koude) dag!

NPC competitie 2023/2024

Zaterdag 19 november moest ons team, met Monique Halsema, Richard Smis, Roel Mooibroek, Frans de Klonia, Hans Boon en Paul Koedooder, in de hal van PUK in Haarlem de uitwedstrijd spelen tegen het team van Badhoevedorp.
In de eerste doubletten ronde wonnen Monique en Roel hun partij met 2-13. Frans en Richard verloren met 13-3 en ook Hans en Paul konden hun partij niet winnen. Zij verloren met 13-6.
In de tripletten ronde verloren Monique, Roel en Richard met 13-8 en Frans, Hans en Paul verloren nipt met 13-11. Dit was dubbel jammer omdat ze keurig een achterstand van 11-1 hadden weten weg te werken.
In de derde en laatste doubletten ronde wonnen Monique en Roel weer, nu met 5-13. Frans en Hans verloren met 13-11 en Richard en Paul verloren met 13-3. Totaal dus verlies met 2-6. Het zal in de tweede competitie helft hopelijk beter gaan om de plaats in de derde divisie vast te houden.

Zaterdag 2 december won ons NPC-team met 6-2 van de concurrent uit Roelofarendsveen.
Dit was onze eerste overwinning na 4 nederlagen en 1 gelijkspel.
Het was deze week even puzzelen om een team op de been te brengen.
Vakantie, Sinterklaas en lichamelijk ongemak waren daar debet aan.
Gelukkig hebben we een aantal kanjers op de reservelijst staan, hetgeen blijkt uit de dik verdiende overwinning.
Henk Stam had gelukkig opvang voor zijn hondje en speelde met Nel 3 prima wedstrijden, tijdens het triplet aangevuld met Richard: 13-3, 13-9 en 13-11.
Martin speelde het 1e doublet met Joost, maar wisselde zichzelf voor Simon, die samen met Joost de wedstrijd na een 2-7 achterstand omdraaide naar een 13-10 winst.
Na 3 doubletten stonden we met 2-1 voor en na de tripletten (1-1) was de stand 3-2 voor ons. De 1e overwinning lag in het verschiet. Na de pauze met koffie, thee met heerlijke koek van Richard en Nel gingen we voor de laatste 3 punten en tenslotte een 6-2 overwinning. 
Aldus geschiedde:
Hans en Richard wonnen simpel met 13-4
Simon en Martin hadden het een stuk lastiger (13-11 winst)
Het gouden koppel Nel en Henk S. maakte er een lange wedstrijd van, die al eerder gewonnen had kunnen worden. Gelukkig pakten ze het 6e punt ook met 13-11.
Na afloop was het nog even gezellig nazitten met een drankje en een hapje. Het is toch leuker en gezelliger als je wint.
Zaterdag weer een wedstrijd. Dan in Lisse tegen Les Boules Fleuries.
We hebben de smaak van de overwinning geproefd en het smaakt naar meer.

Op zaterdag 9 december werd in 7e ronde van de NPC uit gespeeld tegen Les Boules Fleuries in Lisse. Het team bestond uit Nel Duursma, Roel Mooibroek, Richard Smis, Hans Boon, Paul Koedooder, Frans de Klonia en teamcaptain en invaller Martin Fennema.
Nel en Roel begonnen goed, maar helaas duurde dat niet lang. Verlies met 13-3. Richard en Frans hadden een betere partij, maar konden er toch ook geen winst uitslepen. Verlies met 13-10. Bij Hans en Paul was dat net andersom, zij wonnen na een mooie partij met 10-13.
Bij de tripletten maakte Richard ruimte voor Martin, die met Nel en Roel na een spannende partij in ons voordeel werd beslist met 11-13. Hans, Frans en Paul verloren ruim met 13-3.
Over de laatste doubletten ronde kunnen we kort zijn: Nel en Roel en ook Hans en Paul verloren kansloos met 13-0. De partij van Frans en Richard was van een heel andere orde. Zij stonden achter met 11-4 toen Richard besloot te wisselen met Martin. De partij kreeg toen een andere wending. Martin plaatste een aantal keren heel goed en dat werd de basis voor een ommekeer. Jammer was het dat op een moment dat meer punten in het verschiet lagen de tegenpartij uiteindelijk het punt haalde door ongelukkig plaatsen en schieten van onze kant. In een aantal zinderende mènes op het einde van de partij, toen de stand inmiddels 12-12 was, waarbij gezegd moet worden dat Frans toen de kar moest trekken, werd het beslissende punt door onze mannen binnengehaald. De eindstand werd daarmee 5-3 voor de thuisclub.
Op 13 januari gaan we weer thuis spelen tegen Celeritas.

Winter Competitie Doubletten (WCD)

Op zondag 26 november was de 3e en laatste speelronde van de WCD.

Team 1, 2 en 3 speelden bij De Bouledozers in Zwaag en team 4 en 5 speelden bij Purmer Boules in Purmerend.

Team 1, 2 en 3 kwamen in deze competitie uit in de hoofdklasse en team 4 en 5 in de 2e klasse A en B.

Team 1, met Johan Bruins en Roel Mooibroek, kwam dit keer tot 1 overwinning uit 3 partijen en eindigde daarmee met 5 uit 11 op de 6e plaats.

Team 2, met Richard Smis en Jan Schurink, wist ook 1 overwinning uit 3 partijen te halen en eindigde daarmee op de 10e plaats, gelukkig net boven de degradatiestreep.

Team 3, met Johan Mulder en Wim Santhuizen, wist ook tot 1 overwinning uit 3 partijen te komen en eindigde daarmee op de 5e plaats.

Team 4, met Clay en Saskia Schaar, wist dit keer helaas niet tot winst te komen. Zij eindigden hiermee toch nog op de 5e plaats, met 5 overwinningen uit 10 partijen.

Team 5, met Annemarie Richter en Ruud Berkhof, won alle 3 hun partijen en eindigde daarmee op de 3e plaats, met 8 gewonnen partijen uit 11.

Deelname Wim Santhuizen aan NK Precisieschieten op 16 december bij PUK

Zaterdag 16 december deed Wim Santhuizen mee met de NK Precisieschieten.
Hij begon goed met 14 punten uit de eerste 2 oefeningen, maar daarna wist hij alleen nog een keer de but eruit te schieten, waardoor hij op 19 punten kwam. Dat was helaas niet genoeg om bij de laatste 24 te komen.

WAT KOMEN GAAT

23 December Kerst toernooi

Zaterdag 23 december staat het Eurotoernooi in het teken van de Kerst.
Om 12:15 starten we met een Kerstbrunch, zodat we om 13:30 gewoon kunnen starten met het Eurotoernooi.
Kosten, zoals al eerder gemeld, 5 Euro.

6 januari Nieuwjaarsviering Eurotoernooi

Op 6 januari willen we graag met elkaar het glas heffen op het nieuwe jaar en daarna zullen we het Euro toernooi spelen.

Winter Competitie Tripletten

Voor de wintercompetitie tripletten hebben zich 4 teams opgegeven.
Dat zijn:
Simon Rintjema, Piet Moret en Paul Koedooder
Roel Mooibroek, Wim Santhuizen en Johan Mulder
Johan Bruins, Martin Fennema en Ruud Berkhof
Siem Brinkkemper, Siem Kroeze en Peter Breeuwer

De wedstrijden worden op de volgende zondagen gespeeld:
21 januari,
11 februari
25 februari.
De definitieve locaties zijn nog niet vastgesteld.

EINDSTAND INTERNE COMPETITIE

Het 1e jaar van de nieuwe maandagmiddagcompetitie is alweer gespeeld.
Er hebben  87  mensen deelgenomen en juist daar is de wedstrijdcommissie zeer tevreden over.
Zoals aan het begin van de competitie is aangegeven zijn er prijzen voor de beste  3  dames en beste 3 heren in de eindstand.
Eindstand  1e 3 dames en heren met daarachter de plaats in de totale eindstand.

Nr.
1
2
3

Dames
Marja Mulder
Annie Kamminga
Riek Tijms

Gespeeld
29
33
33

Gewonnen
21
17
16

Saldo
89
18
-15

Eindstand totaal
5
8
12

Nr.
1
2
3

Heren
Johan Mulder
Ruud Berkhof
Johan Bruins

Gespeeld
32
33
33

Gewonnen
28
25
21

Saldo
206
122
98

Eindstand totaal
1
2
3

De prijsuitreiking is op 8 januari 2024 om 14.30 uur, na afloop van de 1e wedstrijd in het nieuwe seizoen.
In dat nieuwe seizoen 2024 worden de afgelaste wedstrijden niet meer afgetrokken van het totaal aantal te spelen wedstrijden.
Het totaal aantal wedstrijden dat in 2024 telt voor de eindstand komt daarmee op 40.
De wedstrijdcommissie hoopt dat ook in het nieuwe jaar de opkomst weer net zo groot is als in het afgelopen jaar.

De wedstrijdcommissie wenst iedereen prettige feestdagen en een sportief nieuw boulejaar.